Studie begeleiding tijdens Corona – Studiedoelen halen en focus behouden wanneer je thuis zit

Door de coronamaatregelen zitten in het hele Koninkrijk studenten thuis. Dat blijft in Nederland nog zeker zo tot 19 mei en misschien langer. Hoe hou je als student in deze onzekere tijd je focus én behaal je jouw studiedoelen? Onderwijsexpert Jean Marie Molina geeft tips.

Voor de coronacrisis trok Molina als hoofddocent studiesucces aan de Hogeschool van Rotterdam al aan de bel over het groeiende aantal studenten dat door gebrek aan begeleiding kampt met studievertraging. Voornamelijk Caribische studenten lijden hier ver van huis het zwaarst onder.

“Nu dat studenten door de coronacrisis thuis zitten is het belangrijker dan ooit om ze handvatten te bieden om die focus en drive te houden in hun studie”, vertelt Molina. In onderstaande video kun je direct aan de slag met tips en tricks!

Studie begeleiding in een succesvolle methode die écht werkt

Met haar methode wil Molina studenten empoweren en de controle over hun leven geven. “Het begint met je afvragen waarom je voor een studie hebt gekozen en het besef dat het jouw keuze is. Zodra je dat en de situatie waar je in zit accepteert ben je ook in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen en daar hard voor te werken.”

Leren leren en realistisch leren plannen

Planningen en keuzes maken en realistische doelen stellen zijn belangrijke onderdelen in de methode die Molina hanteert. Zo raadt de hoofddocent aan om een studiedoel op te delen in taken en daar een tijdlijn aan te hangen die haalbaar is. “Werk met een takenlijst en bepaal hoeveel tijd je per taak nodig hebt. Las ook tijd in voor een pauze.”

Wat nou als je er financieel niet uitkomt?

Door de coronacrisis ben je als student misschien je bijbaantje kwijt of maak je extra kosten. DUO biedt studenten die in de financiële problemen komen de mogelijkheid om (tijdelijk) hun lening te verhogen of een aanvullende beurs aan te vragen. Als je ondanks deze mogelijkheden toch in de problemen komt, dan kun je contact met DUO opnemen. “We bespreken dan de situatie en zullen er zo soepel mogelijk mee omgaan”, schrijft DUO op de website.

Ook kun je misschien verlenging van jouw diplomatermijn krijgen. Als je wil weten of je daarvoor in aanmerking komt moet je contact opnemen met je studentendecaan van jouw school of universiteit.

Wie is Jean-Marie Molina?

Jean-Marie Molina is wijsgerig pedagoog en hoofddocent studiesucces aan de Hogeschool van Rotterdam. Ook heeft ze een begeleidingsbureau, The Graduation Clinic, met een extra focus op Caribische studenten. Net als veel van haar studenten kwam Molina als jonge student ook vanuit de Cariben (Sint-Eustatius) om in Nederland te studeren.

Molina werkt volgens haar methode genaamd ‘Tough Love’, een onderwijsmodel gericht op het vergroten van competentie. “Het doel is om studenten te ’empoweren’ om zich zelfstandig te ontwikkelen.” In maart hield Molina een Ted-talk over haar ‘tough love methodiek’.

Heb jij ook hulp nodig?

Zit je als student of ouder zelf ook met een prangende onderwijsvraag of probleem waar je niet uitkomt?

Blijf niet piekeren en stel jouw vraag aan onderwijsexpert Jean Marie Molina.

STEL HIER JE VRAAG